Schimba unghiul oglinzilor retrovizoare! | Triplu Infinit

Schimba unghiul oglinzilor retrovizoare! | Dezvoltare Personala | TripluInfinit.Wordpress.com

Apără-mă, Doamne, de mine că de dușmani pot și singur! Cam așa ar trebui actualizată vechea zicală despre prieteni. Asta este concluzia ultimilor ani în care am lucrat cu sute de persoane, inclusiv cu mine.

Ne uităm în spate, în stânga și în dreapta și nu vedem nimic care să ne pună în gardă, de fapt se pare că ne uităm doar în “unghiul mort” ( așa cum se numește el în șoferie 🙂 ).

Ne-am obișnuit să dăm vina pe toți și pe toate din jurul nostru: pe soartă, pe oameni, pe invidie, pe răutate, pe noroc, pe ghinion, pe bani, pe orice ne-a putut trece prin cap. Toate concurează la nefericirea noastră. Chiar și când suntem fericiți, tot mai e ceva care nu ne dă pace… știți și vorba aceea că “e prea frumos ca să fie adevărat “ sau că “orice lucru bun ține doar 3 zile “.

Da, din păcate, suntem educați – ca să nu spun direct programați – de foarte mici, să fim cei mai înverșunați și mai de temut critici și dușmani față de noi înșine. E tristă această constatare, dar și eliberatoare în același timp. De îndată ce ce ai înțeles și asimilat acest adevăr, mai rămâne doar să faci în tine modificările benefice de care ai nevoie pentru o viață liniștită și împlinită.

“Nu ești suficient de bun la grădiniță, nu înveți la fel de bine și repede ca fratele tău mai mare, nu ai note la fel de bune ca verișorul tău, nu îți place să joci fotbal și tatăl îți zice că ești ‘pămpălău’ fiindcă ție îți place să pictezi toată ziua, nu ești suficient de drăguță ca să ai mulți admiratori, nu ai prins un intership la unul din Big4, încerci să te ții tare în fața “competiției”, dar proprii tăi părinți îți spun “motivațional” că ar trebui să lupți și tu mai mult cu viața că e dură”… și lista poate continua. Așa e că acolo, undeva în tine, te simți vinovat, te respingi și te urăști pentru că nu ești așa cum vor alții sau cum ai crede tu că ar trebui să fii pentru a fi fericit, iubit, acceptat și apreciat, așa ca alții?

Nu cer nimănui să mă creadă pe cuvânt când spun toate astea, spun doar să urmăriți cele câteva modele de gândirie și comportament pe care le voi prezenta în continuare. Dacă vă regăsiți în mod frecvent în mai mult de 3 dintre ele, atunci reflectați singuri, cu onestitate, la posibilitatea de a vă  fi uitat tot drumul doar în “unghiul mort” al mașinii pe care o conduceți  de ceva vreme! Să pornim:

 • Vrei să faci ceva plăcut pentru tine, dar de dragul celorlalți renunți și te aliniezi dorințelor lor.
 • Vrei să stai și să nu faci NIMIC pentru ceva timp, dar o voce interioară răsună în cap și îți spune că pierzi timpul, nu ai produs nimic concret, timpul zboară și nu îl mai poți recupera.
 • Te trezești gândind frecvent “ah, dacă nu aș fi făcut asta, acum aș fi…” sau “dacă m-aș fi gândit mai bine, cu siguranță că lucrurile ar fi fost altfel” sau “dacă m-aș fi gândit mai bine, sigur că asta nu s-ar fi întâmplat” sau “dacă aș fi reacționat altfel, totul ar fi fost bine” etc.
 • Îți dorești să fii și tu ca cineva pe care îl/o admiri, dar îți spui singur/ă “eu nu pot fi așa, eu nu pot să fac asta fiindcă eu nu am resursele necesare” sau “sunt un nimeni, cine m-ar asculta pe mine, sunt prea mic și neînsemnat”.
 • Folosești frecvent expresia “viața e o luptă” sau “eu aș vrea, dar nu se poate”.
 • Te refugiezi uneori în poziția de victimă, gândind despre tine că “așa mi-a fost soarta”.
 • Obișnuiești să gândești și/sau exprimi convingerea că “eu uit, dar nu iert” sau “asta nu o să ți-o iert niciodată”.
 • Te trezești uneori gîndind că nu vei reuși în ceea ce ai de făcut (examene, călătorii, afaceri, obținerea unui job, etc.) și proiectezi deja imginea și sentimentul eșecului, ca pe ceva de la sine înțeles.
 • Gândești destul de des că tot ceea ce nu ai reușit sau nu a mers în viața ta este din vina altcuiva care te-a împiedicat.
 • Trăiești cu sentimentul că nimic nu depinde de tine și că “asta ți-e destinul” sau “karma”;
 • Îți spui frecvent “voi face asta mâine”, iar când maine sosește spui din nou “asta o voi face maine”.

Lista poate continua însă eu am ales doar câteva dintre cele mai frecvente și uzuale gânduri și manifestări pe care le experimentăm în viața de zi cu zi. Dacă ai găsit ceva care să îți atragă atenția, atunci înseamnă că ai ajuns la momentul în care te oprești și îți reglezi, din nou, unghiul oglinzilor retrovizoare pentru următoarea etapa a călătoriei. Și, după ce le-ai reglat, începi să vezi foarte clar că ceea ce te-a blocat și ți-a încetinit drumul vieții până acum se cheamă Vinovăție, Neacceptare și Neiubire de SINE! Toate celelalte sunt forme derivate și compuse ale acestor trei emoții negative care zac ascunse adânc în interiorul nostru si care sunt negate cu sfințenie. Aceste emoții reprimate sunt ca niște copii mici care stau ascunși într-o cameră întunecoasă. Și, ca orice copil care se simte respins, neacceptat și neiubit, acesta va căuta, în permanență, un mod de a se face văzut și auzit. Va avea o serie de manifestări și comportamente riscante și “de neacceptat” pe care le va susține fără oprire și cu orice risc până când va fi băgat în seamă, înțeles, iertat și iubit! Când spun “de neacceptat” trec peste depresii, anxietăți, frici, fobii, obezitate și spun anorexie, bulimie, migrene severe, boli de piele și alte afecțiuni cu cauze autoimune .

Te regăsești stând tot mai des cu capul plecat, cu umerii trași în jos a renunțare și te temi de orice se întâmplă în jurul tău și, chiar mai rău, de ce s-ar putea întâmpla. Ești otrăvit de nevoia de a controla tot și pe toate, te îndoiești de toți și chiar și de tine însuți, ești obosit și plictisit de atâta luptă…ba cu alții, ba cu tine… ești pur și simplu atât de ocupat încât  “să îți trăiești viața” devine o figura de stil…


Excelent! Am reușit! Te-ai prins cine e dușmanul zilei de azi?


Dacă te hotărăști, într-un final, să faci ceva “altfel” pentru tine și pentru starea ta de bine, atunci dă-mi de știre și putem discuta mai pe larg despre cum poți transforma acest “dușman” în “cel mai bun prieten”.

Dacă vreți să știți mai multe și mai concret pe tema aceasta sau dacă vă doriți deja să scimbați ceva  la “oglinzile retrovizoare”, va aștept cu drag să îmi comentați pe blog. 🙂

Advertisements